Tutoriale

Tot ce trebuie sa stii despre camera telefonului si calitatea sa

Exista aspecte mai importante decat rezolutia!

Inca de la inceputul erei fotografiei digitale am fost bombardati cu reclame in care camerele se lauda cu zeci de megapixeli, iar publicul a inteles ca o camera buna inseama multi megapixeli. Aceasta afirmatie este una gresita, deoarece camera nu este compusa doar din megapixeli, iar mai multi nu inseamna automat calitate buna. In acesta articol vom aborda cateva dintre aspectele importante ale camerelor de pe telefoane.

De multi ani utilizam telefoanele ca si aparat foto principal, iar acest trend este in continua expansiune. Utilizatorii in general isi aleg telefonul dupa camera pe care acesta o detine, iar numarul de pixeli este unu dintre factorii de comparatie intre doua sau mai multe telefoane. Pe piata sunt o multime de telefoane ieftine care au camera de 13MP sau 16MP, dar sunt si alti factori si specificatii care separa camerele bune de cele proaste.

Rezolutia camerei – Rezolutia face referire la numarul de pixeli dintr-o imagine digitala, sau numarul de pixeli aflat pe un panou LCD/OLED. Un megapixel inseamna 1,000,000 de pixeli, iar un numar cat mai mare de pixeli rezulta o imagine mai clara. EX: Un ecran Full HD are o rezolutie de 2.1MP iar un ecran 4K UHD are in jur de 8.3MP. Aceste aspecte vor incurca utilizatorul si il va face sa creada ca un numar mai mare de pixeli rezulta automat in calitate mai buna a imaginiilor in comparatie cu un telefon care are o rezolutie mai mica la camera, dar  nu este in totalitate adevarat. La nivel global conform Statcounter.com, cele mai comune rezolutii sunt de 1366×768 (1.5MP) si 1920×1080 (2.1MP), asadar pozele la o rezolutie de 12MP sau 13MP au destui pixeli incat sa satisfaca nevoia fiecaruia.

Legatura dintre dimensiunea fiecarui pixel si dimensiunea senzorului – De cativa ani vedem o noua specificatie care apare langa rezolutia camere, aceasta este marcata cu un numar si simbolul “µm”, iar dupa cum am invata in scoala primara la orele de fizica, acel simbol semnifica dimensiunea in microni. 1.4µm, 1.2µm, 1.55µm, etc… reprezinta dimensiunea fiecarui pixel. Un senzor cu dimensiuena de 1.55µm va capta imagini mult mai luminoase in conditii de intuneric in comparatie cu un senzor care are 1µm. Amintiti-va de HTC One, care aducea pe piata un nou concept de senzor denumit de ei UltraPixel. Sensorul respeciv avea doar 4MP dar o dimensiune a pixelilor de 2µm si o dimensiune a senzorului de 1/3″ (4.8mm x 3.6mm) cu o deschidere a obiectivului de f/2.0. Dimensiunea senzorului si deschiderea lentilei sunt de asmenea mentionate acum de catre marii producatori in lista cu specificatii. Din cate puteti observa, pe langa rezolutie trebuie sa mai fiti atenti la dimensiunea sensorului, dimensiunea pixelilor si deschiderea obiectivului. EX: Un senzor foarte popular este Sony IMX378, iar ca si specificatii acesta are o rezolutie de ~12.3MP, o dimensiune a senzorului de 1/2.3 inch (6.17 x 4.55 mm) si 1.55µm dimensiunea fiecarui pixel, deschiderea f/ depinde de telefonul pe care este montat senzorul, ca si exemplu Google Pixel utilizeaza acest senzor si un obiectiv cu deschiderea de f/2.0. Cei mai conoscuti producatori de senzori pentru piata mobila sunt: Sony, Samsung si OmniVision. Producatorii prefera in acest moment rezolutiile de 12MP, 13MP sau 16MP cu o dimensiune a senzorului intre 1/3.08 inch si 1/2.3 inch pentru telefoanele high end. Astfel imaginile vor arata mai clar, cu mai putin zgomot de imagine si mai luminoase in conditii de lumina scazuta.

Diafragma si calitatea lentilelor din obiectiv – Mai sus am discutat despre deschiderea diafragmei, care se masoara in f/. O diafragma deschisa poate fi recunoscuta dupa numarul cat mai mic al indicelui f/, EX: O camera cu o diafragma deschisa are f/1.7, cum este in cazul lui Samsung Galaxy S7. Obiectivul lui Galaxy S7 este format din sase elemete, care directioneaza mai multa lumina catre senzor in comparatie cu obiectivele formate din cinci elemente. O deschidere larga precum f/1.7 ne ofera on DOF ingust, adica avem acel efect de bokeh mai natural la separarea subiectului de fundal. Dar acest aspect poate reduce calitatea pozelor de tip landscape, motiv pentru care unii producatori folosesc lentile putin mai inchise, cu f/1.9 pana la f/2.2, pentru a pastra si performanta in lumina scazuta. Asadar trebuie gasit un echilibru intre deschiderea obiectivuluidimensiunea sensoruluidimensiunea pixelilor si rezolutia senzorului. 

 

Tipul de stabilizare – In acest moment exista doua tipuri de stabilizare pentru telefoane: EIS si OIS. EIS inseamna Electronic Image Stabilization iar OIS inseamna Optical Image Stabilization. Stabilizarea ajuta la eliminarea tremuratului din imaginile video sau foto. O stabilizare foarte buna va ajuta sa realizati fotografi cu un timp de expunere mai lung pe timp de noapte, fara ca imaginea sa fie blurata. Stabilizarea de tip EIS este una software care se bazeaza pe cropuirea imaginii in functie de cum va miscati, aceasta se foloseste de giroscopul telefonului pentru a determina miscariile. Stabilizarea OIS este una fizica integrata in senzor si care muta lentilele in functie de miscarea telefonului. Stabilizarea OIS este mult mai buna decat stabilizarea EIS. Stabilizarea EIS poate deforma imaginea capturata. O stabilizare OIS buna va poate ajuta sa capturati expuneri lungi de pana la 1/8s sau 1/4s, fara ca imaginea sa fie blurata. Unele aplicatii pentru camera combina stabilizarea OIS cu cea EIS, pentru a oferi cea mai stabila imagine.

Speram ca acest ghid sa va ajute la urmatoarea achizitiei a unui telefon. Am incercat sa facem acest ghid cat mai scurt si pe intelesul tuturor.

 

Related Articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this: