Care este diferenta dintre ecranele LED, LCD, OLED, IPS, TFT, AMVA, etc…
Plasma nu este LCD si invers!
Cu atatea tehnologii existente pe piata display-uri, utilizatorii sunt foarte derutati, in timp ce departamentele de marketing ale companiilor producatoare de telefoane sau televizoare, incurca si mai rau situatia, declarand fiecare ca ei au cel mai bun ecran disponibil.
Inca sunt persoane care cred ca monitoarele sau televizoarele “LED” au LED-uri in locul unui panoul LCD, sau mai exista persoane care spun “Plasma” la orice televizor, ambele pareri fiind total gresite. Mai jos am realizat un ghid in care explicam fiecare tip de panou, si la final o cuncluzie in care vom vedea care este cel ami bun si cel mai prost dintre acestea. Ecranele sunt impartite in doua categorii: LCD si OLED. Cele LCD se impart in sub-categorii, pe care le vom enumera si explica pe scurt. Am inclus in lista doar cele mai comune panouri.
TN (Twisted Nematic) – Acest panou este printre cele mai comune de pe piata si cel mai ieftin de produs. Dezavantajele sunt unghiurile de vizualizare mai inguste si reproducerea culoriilor limitata in comparatie cu IPS. Avantajul il reprezinta rata re refresh foarte mare, care poate ajunge si pana la 240Hz.
IPS (In-Plane Switching) – Panourile IPS (Super-IPS, AH-IPS, AS-IPS, IPS-Pro, P-IPS, H-IPS, E-IPS) sunt utilizate in general pe monitoarele profesionale sau televizoare. Avantajul acestor panouri este reproducerea de culori foarte buna si a unghiurilor largi de vizualizare.
VA (Vertical Alignment) – Este derivat din panourile IPS, dar cu un cost mai redus de productie.
IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) – Panourile IGZO sunt mai precise decat cele ISP si ofera un consum mai redus de curent.
LTPS (Low Temperature Poly-silicon) – Acest tip de panou este utilizat in general pe telefoanele mobile. Panourile LTPS au calitatea unui IPS, dar permite o densitate mai mare de 500PPI.
OLED (Organic Light-Emitting Diode) – Ecranele OLED sunt bazate pe semiconductori organici. In comparatie cu ecranele LED, OLED sunt mai ieftin de produs, si au o aplicabilitate mult mai vasta, acesta fiind utilizate in televizoare sau telefoane. Panourile OLED sunt flexibile si extrem de subtiri. Panourile AMOLED permit controlul fiecarui pixel, astfel rata de contrast este una extrem de ridicata, practic fiecare pixel negru fiind inchis, in acelasi timp, consumul de curent este cu 40%-50% mai redus.
LED (Light-Emitting Diode) – Ecranele de tip LED sunt utilizate de obicei in panourile publicitare de pe strada sau la diverse evenimente unde este necesara o suprafata mare. Aeste ecrane sunt formate din LED-uri RGB.
PDP (Plasma Display panel) – Ecranele care folosesc panouri PDP au luat sfarsit in anul 2014 din cauza competitiei. PDP avea un avantaj mare datorita timpului de raspuns scazut si a contrastului foarte mare, dar costul de productie, consumul de curent si caldura degajata au fost cel mai amre dezavantaj al acestei tehnologi, in 2014 PDP a fost inlocuit de OLED.
Asadar televizoarele din comert marcate ca fiind LED, in realitate au panouri TN sau IPS, doar ilumianrea de fundal fiind bazata pe LED in loc de tub CFL.