Cum sa nu iti iei teapa cand cumperi un telefon second hand
Un telefon second hand poate fi o alegere buna, insa nu mereu!
Un telefon second hand poate reprezenta o afacere buna, mai ales ca multe telefoane se vand sigilate sau noi dar sub forma de second hand ca si pret. Indiferent daca este sigilat sau nu, sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le urmariti cand cumparati un telefon la second hand. Mai jos am enumarat cateva dintre aspectele importante la care trebuie sa fiti atenti.
Evitati sa cumparati telefoane care nu au cutie sau un act care dovedeste achizitia sa. Zilnic sunt vandute zeci de telefoane furate, iar daca aveti sansa sa cumparati un telefon furat va puteti astepta ca politia sa vina la usa sau sa va sune un politist. Telefoanele au seria IMEI care cu greu poate fi schimbata, dar in nici un caz nu va ajuta la nimic daca schimbati cartela, aceasta serie fiind folosita pentru inregistrarea terminalului in retea. Daca posesorul telefonului face reclamatie la politie si are toate actele doveditoare si evident seria IMEI, telefonul poate fi gasit indata ce introduceti cartela SIM in el. Asadar aveti mare grija ca telefonul respecitv sa nu fie furat pentru ca ramaneti si fara bani si fara telefon, pentru recuperarea trebuie sa depuneti plangere impotriva vanzatorului, iar lucrurile se complica.
Verificati conectivitatea Bluetooth, WiFi, GSM. Daca telefonul pare in regula la prima vedere, acesta poate avea defecte ascunse. Introduceti cartela SIM personala in telefon si verificati 10-15 minute ca semnalul GSM sa nu se intrerupa. in tot acest timp porniti reteaua WiFi si scanati, vedeti daca gaseste cel putin o retea, iar daca aveti posibilitatea sa va conectat incercati sa efectuati un test de viteza pe speedtest.net, urmariti daca reteaua WiFi se decontecteaza sau nu. De asemena incercati sa transferati un fisier prin Bluetooth catre alt telefon sau conectati o pereche de casti wireless pentru a testa aceasta conexiune. Daca nu sunt retele WiFi in zona, luati cu voi un prieten care are telefon cu posibilitatea de tethering.
Evitati telefoanele care au ROOT si Jaibreak. Este evident pentru ce telefoane ne adresam. Daca telefonul are ROOT sau Jailbreak, este automat expus la vulnerabilitati iar telefoanele respecitive pot avea malware sau alte tipuri de virusi si in multe cazuri o resetare din fabrica nu ajuta cu nimic. Asadar cautati un telefon cu sistemul de operare din fabrica, fara alte modificari, daca doriti sa efectuati modificari ulterior, le faceti pe riscul vostru. Si evident nu cumparati telefoane Apple blocate in iCloud.
Garantia este foarte importanta si va recomandam ca telefonul sa beneficieze de cel putin 3 luni ramase din garantie, aceasta este o perioada suficienta pentru a testa telefonul asa cum trebuie.
Alte aspecte la care sa fiti atenti:
- Verificati camera principala si frontala – realizati cateva poze si filmati un minut, apoi verificati pozele si clipul. La clip sa fiti atenti daca are sunet si daca imaginea se intrerupe sau are artefacte.
- Verificati butoanele de volum, power si cele de menul daca sunt de tip tactil, de asemenea verificati daca lumineaza, in cazul in care telefonul are butoanele tactile luminate.
- Verificati difuzoarele, atat cel pentru vorbit cat si cel principal.
- Verificati cititorul de amprente, daca telefonul dispune de asa ceva.
- Verificati ecranul daca prezinta pete galbele la luminozitate maxima si minima si daca are pixeli morti.
- Verificati mufa pentru incarcare si jack-ul pentru casti.
- Verificati bateria, in cazul in care se poate scoate.
- Verificati ca telefonul sa nu fie clona.
Acestea sunt recomandarile noastre, daca aveti alte sfaturi, le asteptam in sectiunea de comentarii.